In Blog

Sinds 2012 is er een Europese wetgeving omtrent het bleken van tanden. Ondanks deze wetgeving zijn er veel vragen bij mondzorgprofessionals en patiënten over de veiligheid van het bleken van tanden.

Daarom 4 (evidence-based) feiten over het bleken van tanden.

#1.Toegestane concentratie 

Tandbleekproducten bevatten o.a. waterstofperoxide en carbamideperoxide. Producten om tanden te bleken met concentraties waterstofperoxide van 0.1 tot 6%, of met soortgelijke bestanddelen zoals carbamideperoxide, mogen alleen aan tandartsen verkocht worden. Tandbleekproducten met concentraties hoger dan 6% zijn verboden en voor minderjarigen onder alle omstandigheden verboden.

Het zogenaamde ‘power bleaching’ met concentraties van 35% waterstofperoxide of 18% carbamideperoxide is hierdoor ook verboden. Tandbleekproducten die maximaal 0.1% waterstofperoxide bevatten, zijn vrij beschikbaar op de consumentenmarkt.1

#2.Bijwerkingen

Gevoelige tanden en pijn scheuten zijn veel voorkomende bijwerkingen na het bleken van tanden. Maar ook gingiva irritatie, bemoeilijkte zelfzorg door gevoeligheid en aantasting van restauraties komen voor.2,3

Hogere concentraties waterstofperoxide van 35% lijken een grotere gevoeligheid te veroorzaken.4 Echter deze concentratie is in Nederland verboden.

#3.Oorzaak gevoeligheid

Het is niet geheel duidelijk hoe deze gevoeligheid na bleken ontstaat. Een mogelijke verklaring is, dat waterstofperoxide en de bijbehorende vrije radicalen penetreren in de  tandstructuur tot aan de pulpa en hierdoor een irritatie of ontsteking veroorzaken. Deze penetratie tot aan de pulpa kan de pijnscheuten veroorzaken.2,5

TOEA tandenbleken

#4.Bleeklamp

Het gebruik van een bleeklamp in combinatie met een hoge concentratie waterstofperoxide (35%) in de bleekgel, kan irreversible schade veroorzaken aan de pulpa. Deze schade ontstaat onder andere door de warmteontwikkeling en temperatuurstijging in de pulpa.

Het gebruik van een bleeklamp in combinatie met een bleekgel, die 6% waterstofperoxide bevat, zorgt voor minder gevoelige tanden en een goed klinisch bleekeffect.7,8 Deze bleekmethode is in Nederland toegestaan.

Afsluitend

Het gebruik van deze bleekmiddelen is voor tanden niet zonder gevaar en bijwerkingen en kan blijvende schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk, dat hoge concentraties waterstofperoxide en carbamideperoxide in Nederland niet toegestaan zijn.

Voordat patiënten hun tanden gaan bleken, zouden zij professioneel advies aan een mondhygiënist of tandarts moeten vragen. Ook is het als mondzorgprofessional belangrijk om de reden te weten waarom de patiënt wittere tanden wil en kan het beoogde ‘witte’ resultaat behaald worden. Zo kan de mondzorgprofessional een deskundig advies en voorlichting geven. Voor de mondzorgprofessional en patiënt geldt: Bezint eer u met het witten van tanden begint.

Lees ook: Word je van witte tanden gelukkig ?

Bronnen

  1. https://www.ntvt.nl/artikel/119/7-8/nieuwsbrief-aflevering-60
  2. Markowitz K. Pretty painful: why does tooth bleaching hurt? Med Hypotheses. 2010;74(5):835-40.
  3. Li Y, Greenwall L. Safety issues of tooth whitening using peroxide-based materials. Br Dent J. 2013;215(1):29-34.
  4. Rezende M, Ferri L, Kossatz S, Loguercio AD, Reis A. Combined Bleaching Technique Using Low and High Hydrogen Peroxide In-Office Bleaching Gel.Oper Dent. 2016 Feb 26. [Epub ahead of print]
  5. Benetti AR, Valera MC, Mancini MN, Miranda CB, Balducci I. In vitro penetration of bleaching agents into the pulp chamber. Int Endod J. 2004;37(2):120-4.
  6. Mondelli RF et al.Evaluation of temperature increase during in-office bleaching. J Appl Oral Sci. 2016;24(2):136-41.
  7. Bortolatto JF et al. A novel approach for in-office tooth bleaching with 6 % H2O2/TiO_N and LED/laser system-a controlled, triple-blinded, randomized clinical trial. Lasers Med Sci. 2016;31(3):437-44.
  8. Martín J et al. Effectiveness of 6% hydrogen peroxide concentration for tooth bleaching—A double-blind, randomized clinical trial. J Dent. 2015;43(8):965-72.

 

0